Circus Ultima Thule

In Englishpå svenska

Circus Ultima Thule on sanaton ja visuaalisesti näyttävä varjoteatteriesitys ennakkoluuloista, ystävyydestä ja ihmeiden kaipuusta. Se on lumoava kuvaus lähtemisestä ja luopumisesta sekä toisaalta yllätyksistä, ystävyydestä ja yhteisymmärryksestä.

Circus Ultima Thulen kuvastossa yhdistyvät sirkusmaailman eksoottiset eläimet, revontulet ja lapin hyytävät lakeudet. Sodan jaloissa pieni poika joutuu eroon äidistään ja päätyy sirkuksen tirehtöörin hoteisiin. Sirkuksessa poika tutustuu Suomen ensimmäiseen sirkusnorsuun, joka lapissa matkustaessaan herättää pohjoisen asukkaissa ihailua, pelkoa, uteliaisuutta ja jopa tuomitsevuutta. Värikylläisellä matkalla 1900-luvun lapissa syrjäseuduilla elävät ennakkoluulot kohtaavat sirkuksen suvaitsevaisuuden ja unelmat muuttuvat sitä tärkeämmiksi, mitä karumpana todellisuus ympärillä näyttäytyy.

Esitys on varjoteatterin keinoin toteutettu tutkimusmatka muuttuvaan pohjoiseen maisemaan. Esitys tarkastelee kulkemisen ja kohtaamisen tematiikkaa valon ja varjon kontrastien sekä varjojen taianomaisen liikeen kautta. Kuva kuvalta etenevä esitys maalaa tunnelmia pohjoisessa matkattavan reitin varrelta ja jättää tilan katsojan tulkinnalle ja kokonaisvaltaiselle visuaaliselle elämykselle.

Esitystä ei suositella alle kouluikäisille.

Dramaturgia: Annamari Ahonen ja Julia Gauffin
Ohjaus: Julia Gauffin
Äänisuunnittelu: Katri Puranen
Esiintyjät: Petri Lappalainen, Tessa Lepistö ja Tytti Marttila
Lavasteiden, naamioiden ja nukkien toteutus: Lee Lahikainen, Petri Lappalainen, Tessa Lepistö ja Tytti Marttila
Valotekniikka: Tomas Gustafsson
Valokuvat: GLiMT

Circus Ultima Thule löytyy myös Facebookista ja Instagramista

Esitys on toteutettu yhteistyössä Suomen Varjoteatteriyhdistyksen kanssa.
Esitystä ovat tukeneet Taike, SKR ja Helsingin kaupunki.

Osa työryhmästä ovat nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin jäseniä

Circus Ultima Thule -varjoteatteriesitys kulkemisesta ja ihmeiden kaipuusta, vierailee marraskuun alussa Moskovan ensimmäisellä varjoteatterifestivaalilla

Moskovalainen varjoteatteri järjestää ensimmäistä kertaa 74-vuotisen historiansa aikana varjoteatterifestivaalin. Tampereella keväällä 2018 valmistunut Circus Ultima Thule -esitys on kutsuttu esiintymään ShadowFest-tapahtumaan. Esitykset ovat 3.11.2018 klo 16.00 ja 18.00, esityspaikkana on Moscow Shadow Play Theatre. Esiintymismatkaa tukee Taike.

Moscow Shadow Play Theatre

Moscow Shadow Play Theatre on Venäjän ainut täysin varjoille omistautunut, vakituisesti toimiva teatteri. Ryhmä perustettiin Neuvostoliitossa 1944 sota-aikana. Aluksi ryhmä kiersi muun muassa kouluja, päiväkoteja ja kulttuurikeskuksia, saaden osakseen sekä yleisön että teatteripiirien arvostuksen.

Vuonna 1958 ryhmä palkittiin hopeamitallilla Brysselin maailmannäyttelyssä ja sai vakituiset tilat Moskovasta. Silloin teatteri oli omaksunut eurooppalaisten silhuettien lisäksi kiinalaisen värivarjonukketekniikan. Nykyään teatteri hyödyntää esityksissään venäläisiä silhuetteja, itämaisia varjonukkeja, nukketeatteria, näyttelijäntyötä, multimediaa, musiikkia ja tanssia. Teatterin ohjelmistosta löytyy esityksiä kaikenikäisille yleisöille.

Advertisement